Monday, 18 January 2016

Vitamin C Shaklee

Pengenalan

Badan kita mampu melakukan banyak perkara, tetapi ia tidak boleh membuat atau menyimpan vitamin C. Vitamin C adalah nutrien yang membantu dalam pembangunan dan penyelenggaraan tulang, tulang rawan, gigi, dan gusi, dan juga membantu dalam pembentukan tisu penghubung dan penyembuhan luka. Shaklee mengeluarkan 2 bentuk vitamin C iaitu dalam bentuk Sustained Release dan Chewable formula. Vitamin C adalah antioksidan yang kuat yang membantu melindungi daripada radikal bebas yang merosakkan.

 

1. Vita-C 500 Sustained Release

Sustained Release Vita-C Plus 500mg
 • Formula Vitamin C yang berpotensi tinggi dalam membantu metabolisme lemak dan protein badan kita dan menyokong kesihatan tulang, tulang rawan, gigi, dan gusi.
 • Proprietari sistem berterusan-siaran menyampaikan vitamin C bersamaan dengan 1.5 oren setiap jam selama lima jam

2. Vita-C 100 Chewables
Chewable Vita-C Plus 100mg
 

 • Sesuai untuk mereka yang mengalami kesukaran menelan tablet
 • Rasa sitrus/oren yang sedap


Perbezaan Shaklee

"Sains pembebasan berterusan secara semulajadi" vitamin C telah direka oleh Shaklee. Setiap tablet Vitamin C mengandungi 7.5 hidangan sebiji buah termasuk kulitnya (500mg) dan pembebasan 1.5 vitamin C buah tersebut kedalam tubuh kita setiap jam. Ujian klinikal telah membuktikan vitamin C didalam 2 tablet Vitamin Shaklee (didalam jurang masa 5 jam) mampu kekal didalam plasma darah kita selama 24 jam. Setiap tablet mengandungi 120mg bioflavonoid (25% dari bioflavonoid, diekstrak dari kulit buah) yang juga dikenali sebagai Vitamin C Complex. Ia mempunyai kemampuan meningkatkan keberkesanan vitamin C didalam tubuh kita, melegakan inflamasi, menentang infeksi bakteria dan radikal bebas.


Manfaat Utama

 • Membentuk Kolagen - Merangsang pembentukan kolagen. Kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan. Oleh itu, ianya mampu mempertingkatkan kedut dan menghalang otot menjadi lembik.
 • Memperbaiki Simptom Pendarahan - Kekurangan vitamin C adalah penyebab gusi berdarah, lebam dikulit, pemulihan kecederaan yang lambat, kulit kering, ruam dan kulit kasar.
 • Peningkatan Sistem Imun - Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun, mempertingkatkan alergi hidung dan kulit, asthma. Juga menyingkatkan waktu pemulihan dan mengurangkan symptom flu dan selesema.
 • Memerangi Kanser - la adalah satu-satunya anti-oksidan yang berkuasa, mampu meningkatkan interferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-cells untuk melawan sel-sel kanser dan membuang kimia berbahaya dari tubuh kita dengan berkesan. la juga mampu menghapuskan radikal bebas sebelum ia menyerang sel-sel kita.
 • Mencantikkan Kulit - Ambil Vitamin C setiap hari untuk kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan, dan menyekat pembentukkan pigmen. Pigmen adalah penyebab utama kejadian jeragat.
 • Memperbaiki Insomnia - Ia memperbaiki insomnia, stres masalah berkaitan mental seperti keresahan.
 • Mengekalkan Kolesterol Sihat - Ianya mampu mengurangkan kolesterol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghindarkan arteriosclerosis, thrombus, menghalang pendarahan dalaman, hidung berdarah, pendarahan serebral dan skurvi.


Amaran!

 • 1 batang rokok mampu melupuskan 50-100mg vitamin C
 • Keresahan akan mempercepatkan penyusutan vitamin C
 • Kontraseptif dan pil penahan sakit akan menyusutkan vitamin C yang banyak
 • Terlebih dos vitamin C (melebihi 12 kapsul) akan menyebabkan sedikit cirit-birit.

 

Adakah Anda Tahu ?

Haiwan menghasilkan vitamin C mereka sendiri, seperti, arnab mampu menghasilkan 18,000mg (18g) vitamin C sedangkan manusia tidak dapat menghasilkan vitamin C. Tambahan pula vitamin C larut-air dan akan hilang berterusan dari tubuh kita. Oleh yang demikian, adalah perlu untuk kita mengambil vitamin C setiap hari. Vitamin C tidak memberi kesan toksik. Kajian dari Dr. James Scala telah menunjukkan, adalah selamat untuk mengambil 5,000mg (10 tablets) hingga 10,000mg (20 tablets) Vitamin C sehari. Dr. Pauling, yang menemui vitamin C, mengambil 18g (18,000mg) sehari dan beliau adalah sihat secara fizikal pada umur 94 tahun.

 

Vitamin C yang Memadai dari Buah ?

Setiap hidangan buah-buahan membekalkan sekitar 45-60mg vitamin C. Buah-buahan akan menghasilkan vitamin C yang lengkap dalam masa 10 hari selepas buah itu ranum. Oleh yang demikian, buah yang tidak ranum mengandungi kandungan vitamin C yang sedikit. Kandungan vitamin C pada buah akan berkurangan kepada separuh apabila dipetik dan akan musnah apabila terdedah kepada kepanasan.


Cadangan

Vita-C 500 Sustained Release
Untuk pemeliharaan kesihatan: 2 kali setiap hari, 2 tablet setiap kali (selepas makan)
Untuk melawan kanser, influenza, penyembuhan penyakit: 3 kali sehari, 2 tablet setiap kali 

Vita-C 100 Chewables
Dewasa: 3-4 tablet sehari
Kanak-kanak: 1-2 tablet sehari 


**********************************************************************************
Mahukan harga lebih jimat ? Daftar  saja sebagai ahli, sekali untuk seumur hidup dan anda dapat jimat 15-20% untuk setiap vitamin. Juga berpeluang untuk jana pendapatan sampingan 4-6 angka sebulan! 

No comments:

Post a Comment