Tuesday, 1 December 2015

Jom Kenali Lecithin Shaklee

Assalamualaikum...Semoga kita semua sentiasa sihat supaya dapat beribadah dengan lebih sempurna, ameen...

Kali ini saya nak kongsi tentang salah satu supplemen Shaklee iaitu LECITHIN...Lecithin Shaklee adalah supplemen yang SANGAT PENTING untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan secara sihat dan selamat...Untuk pengetahuan anda, Lecithin Shaklee adalah berasaskan soya bukan daripada haiwan. Sebiji kapsul Lecithin Shaklee adalah seberat 530mg dan bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan, kita memerlukan 4000mg sehari untuk ia berfungsi membakar/mengemulsikan lemak-lemak di dalam badan kita.

Lecitin dinamakan “pengemulsi semulajadi” kerana ia mempunyai kesan ‘melekat pada lemak’. Dalam kata ringkasnya, ia menyebabkan lemak tersebut ‘terapung’ dalam darah dan seterusnya mencegah lemak dari melekat pada dinding membran.

Kenapa kita perlukan Lecithin ni untuk menurunkan berat badan?

Lecithin tidak boleh dihasilkan oleh badan manusia; tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan kita. Jadi khasiatnya boleh diperolehi melalui kuning telur, jagung serta biji kacang soya…Dan tahukah anda?? Soybean Lecithin is the richest cholesterol-free source of lecithin!Jom kita singkap lagi 13 kelebihan Lecithin Shaklee yang berasaskan kacang soya ini

 • Lecithin bertindak sebagai pelarut untuk kolestrol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain. Ia membantu mencegah penyakit-penyakit seperti tekanan darah tinggi, strok, penyakit jantung serta arteri yang mengeras. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan sehingga 6,000-7,000mg sehari jika berhadapan dengan masalah kesihatan yang sebegini.
 • Kenapa mereka yang hendak menurunkan berat badan suka dan perlukan Lecithin? Kerana ia bertindak mengemulsikan lemak iaitu memecahkan lemak. Dan Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan Lecithin 4,000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.
 • Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel-sel badan. Tanpa Lecitin yang mencukupi, membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan. Banyak faktor seperti bahan-bahan kimia dari persekitaran yang tercemar, bahan-bahan metal, dadah, bahan-bahan tambahan makanan, racun perosak, dan lain-lain.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat-zat…jadi dengan cara menambahkan pengambilan Lecithin, pasti ianya keputusan yg bijak.
 • Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati
 • Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya, fungsi saraf ini kurang efisien. Sebab itu mereka-mereka yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil Lecithin.
 • Lecithin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria. Di samping itu, struktur Lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.
 • Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang, penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter (berkaitan short term memory). Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7,000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan…
 • Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter; di mana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan menjadi punca insomnia.
 • Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru-paru kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Dan sebab itulah ianya berguna bagi mereka yang mempunyai alergi, hay fever, asma ,bronkitis dan emphysema.
 • Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint (sendi-sendi) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang dan juga sistem penghadaman.
 • Lecithin adalah zat utk kecantikan. Ianya perlu dalam menghasilkan rambut yang sihat, cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
 • Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine. Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala-gejala menopause.
 • Lecithin, bersama unsur-unsur lain digunakan utk membuat BILE.. BILE ini fungsinya adalah mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat-zat seperti vitamin A, D, E dan K ke dalam badan.
Jangan tunggu-tunggu untuk mencuba. Jom bakar lemak-lemak yang ada dalam badan dengan Lecithin Shaklee! InShaaAllah kita cuba yang terbaik, mudah-mudahan Allah memberikan keizinan dalam memberikan kesan yang terbaik!

PM di Facebook: Syikin Karim

Terima kasih kerana sudi membaca.

Salam Kasih Sayang,
Syikin | 013 697 8184

No comments:

Post a Comment